måndag 17 december 2018

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

"Jag undrade hur ljuset var här inne på Erlings tid. Hur det luktade. Använde folk deo på fyrtiotalet?"

Det här är den första skönlitterära boken jag har läst ut på väldigt, väldigt länge. Därför kanske jag gillar den mer än vad jag borde. Vet inte. Vet bara att jag älskar att läsa och borde göra det mycket oftare. Borde hitta tid och ork, och prioritera det mer.

Det bästa med Norra Latin, förutom att storyn är spännande, är att boken känns nära verkligheten. Nära mig. Huvudkaraktärer är queer utan att det är en big deal och allt är svenskt, men inte svennigt. Och det fanns många roliga, kloka eller snygga meningar som jag ville stryka under. Som vanligt tog det ett tag att komma in i läsandet, men efter några kapitel var jag fast och sträckläste fastän jag egentligen inte hade tid.

"Ibland undrar jag vad barn skulle ha för framtidsdrömmar om vuxna inte hela tiden frågade: Vad ska du bli när du blir stor? Som om att bli stor är det som barn borde fokusera på."

En sak jag dock inte köper är att Tamar och Clea knappt ens har pratat med varandra efter flera månader i samma klass. De är teater-elever, liksom?! De är inte så många i klassen och gör en himla massa övningar ihop ... Men vad vet jag. Det finns säkert skolklasser som är så uppdelade.

"'Tack så mycket', sa Clea med ett leende. 'Jag gillar ... Shit, jag vet inte. Träd?'
Träd! Jag gillade också träd! Då hade vi åtminstone det gemensamt."

(^ ... Fett naiv tanke av Tamar. Men jag kan relatera så mycket.

PS: Jag gillar också träd.)

söndag 9 september 2018

"Hej Nollan"

Bild från när Legendarerna kom och hittade på roliga grejer med vårt kära Phadderi Legionen...

De två första veckorna på uni bestod av tidiga morgnar och sena kvällar. Och nu - efter den tredje veckan - har jag världens förkylning.

Men tiden har varit fett bra ändå! Nolle-p (aka Nolle-perioden) var sjukt kul, verkligen. Jag är väldigt tacksam för att LiU har en schysst mottagningspolicy. De äldre studenterna kallade oss för Nollan på ett välkomnande sätt, och inte ett förminskande.

Under Nolle-P hade vi en salig blandning av lekar, underhållning, tävling, myshäng, fest och morgongympa. Vi hade också en del föreläsningar och seminarium på dagarna... Det var både bra och dåligt. Det var asbra att komma in i plugget, att få lära känna skolan och utbildningen, men det blev lite väl mycket. En kunde liksom inte gå all in på alla aktiviteter för att en hade läxor till dagen därpå. :/

Annars är jag nöjd. Jag är stolt över att ha ett så ambitiöst festeri (Tryckbar) och ett så coolt Phadderi (Legionen). Min klass verkar också fin. Känner redan att mina år på GDK kommer bli riktigt bra! 

Bild 1: Nollekepsen och jag innan Glajjfest-N på Trappan. Bild 2: En gigantisk sejdel med cider på München Hoben. Bild 3: Linnea Henriksson på München Hoben. Bild 4: Dukningen på min första sittning, Gasque-sittningen på Trappan.

onsdag 15 augusti 2018

Ikon av Yolanda Aurora Bohm Ramirez


Att läsa (eller lyssna på) poesi är svårt. En måste verkligen vara koncentrerad, eftersom varenda ord har betydelse. Därför tog det ganska lång tid för mig att läsa Ikon, men när jag väl orkade läsa så läste jag samma rader om och om igen för att de var amazing.

Jag kan inte riktigt förklara vad det är som gör Yolandas poesi så bra... Men jag gillar i alla fall både språket och innehållet. Dessutom har jag hört Yolanda läsa live och hon/hen är svinduktig, så när jag läste själv så hörde jag såklart Yolandas röst i huvudet. Speciellt häftigt var det att läsa dikter som jag har hört irl, såsom Hur jag kom därifrån och Morgonrodnad.

För visst sa jag att jag alltid har hatat min röst?
Visst sa jag att jag alltid behövt
en domkraft till min höft, ett skruvstäd till mitt bröst;
att mina vågor gått för djupt ända sen dagen jag fötts?

Yolanda är rätt bra på att använda ovanliga ord, så vissa dikter var krångliga att läsa. Men andra ord och referenser förstod jag, och då kändes det riktigt bra.


Det är vida känt att Yolanda är bra på språk och tänker mycket på rytm och rim och stavelser och så, och det märks verkligen. Förebild.

Boken är rätt spretig. Dikterna är olika långa och har olika stilar. Vissa saknar titlar och någon är skriven i bara versaler. Men det är mest nice, och som Yolanda själv har sagt så är detta inte en bok som en behöver läsa från pärm till pärm.


Och sen när vi äntligen gryr om dagen
skrik ut över staden som mistlursfanfarer och säga att:
"Soluppgången och aftonrodnaden
må vara vacker, Aurora, men
du, du är fan fager."

<3

tisdag 14 augusti 2018

Upprop om sex dagar

Just nu är jag bara hemma på dagarna. Jag dricker te, sitter vid datorn, läser böcker och ritar. Sommarlov, typ. Men på tisdag börjar skolan igen och det känns både bra och dåligt. Ska cykel- och tågpendla nu i början, vilket verkar ganska jobbigt...

Annars blir det nog kul! Ska läsa Grafisk design och kommunikation på LiU i Norrköping, så nu har jag någonting att göra i tre år framöver.

måndag 6 augusti 2018

Stockholm Pride / mitt livs första pride / en amazing helg

Jag åkte i fredags, direkt efter jobbet. Kom till centralen och blev som vanligt hype över rulltrapporna. x) Det började bra. Mötte Sheikah och så åkte vi till Pride Ung, som är gratisdelen för unga vid Pride Park. Där var Saga Becker, Sara Lövestam, Anna Jakobsson Lund, Anna Ahlund och Sebastian Lönnlöv och pratade om sin bok Hetare - Elva noveller som känns. De hade ett quiz om queer litteratur också, och jag var en av de tre vinnarna!!! Är drittstolt över det. Vann fyra böcker.


Sen gjorde vi plakat! Jag hade inte lust att ha något eget, så jag hjälpte Sheikah att göra ett istället. På ena sidan är en gay bild från The Last of Us Part II och på baksidan står det "Love & Respect" i Easy Allies färger. Det var pretty much ett sista minuten-pyssel, men vi blev fett nöjda ändå.


Nästa dag var det dags för parad! Tåget var så himla långt att vi stod och tittade på andra ekipage i typ två timmar innan vi själva började gå. Vi gick med Queernördarna, vilket var ett sjukt bra val. Musiken var lite för låg, men det var i alla fall bra låtar. De spelade inte bara vanliga klassiker, utan också låtar som Taking the Hobbits to Isengard, I Mumindalen och Alexander Hamilton. Nördigt Deluxe. Kände mig så hemma. <3


Vi gick med i hela paraden, så efter det var vi aströtta. Åkte hem och kraschade på golvet. Jag råkade bränna mig på spisen, och även om det bara var ytligt så gjorde det outhärdligt ont i flera timmar efteråt. Stort tack till den som uppfann kylklampen, haha. Tog på riktigt med mig den på pendeln, på tuben, mot klubben nära Stureplan. Där stod vi i kö i över ett timme, men det var nice. Vi träffade muggliskändisarna Frivolt och Lazarus och sen dansade vi på ett proppfullt dansgolv och bara lät tiden försvinna. Jag fick lära mig mer om Stockholmshäng från min eminenta sthlms-guide Sheikah och hängde mycket med Lazarus.


Vi missade nattbussarna och kunde inte åka tillbaka förrän vid fem på morgonen. Gissa om jag var trött. xD Men glad ändå. Och mitt tåg hem skulle inte gå förrän på kvällen, så vi hade tid att sova ut. Söndagen blev en chilldag. Jag halvsov på soffan och lyssnade på ösregnet utanför fönstret och på Sheikahs stillsamma gitarrspelande. Hade kunnat stanna i den scenen för alltid. Men sen slutade det regna och jag åkte hem i ett jättetomt SJ-tåg. Njöt av lugnet och solnedgången och det faktum att jag inte jobbar den här veckan.

Kan knappt förstå att jag har varit med om det här. Att tiny Ullur spontanåker till Stockholm, går i Sveriges största prideparad, klarar av att bo hos en kompis och lyckas lämna självtvivlet allt mer. Hade bara kunnat drömma om detta för några år sedan och jag vill bara säga till alla att det blir bättre. Livet blir bättre.

Var modiga. Var snälla.
Alt er love.

onsdag 1 augusti 2018

Mitt första NärCon är slut och jag är helt slut


NärCon var bra, men det skulle varit bättre om jag inte hade missat halva pga jobb, om jag hade orkat gå på fler aktiviteter och om jag var mer insatt i fler fandoms. Dessutom åkte jag ju typ själv, och det var inte alls lika lätt att få nya vänner som det är på mindre konvent.

Men jag hängde i alla fall med en del gamla kompisar och pratade med flera nya!! <3 Bland annat så träffade jag Li, Ciabatta, Alva, Camilla + barn, Klaestron och Scorperion och sa hej till Yurio-Hanna, Elmar och några främlingar, typ Josefin vid ponnyerna. Hatten av till dem.

Det var många små stunder som jag uppskattade riktigt mycket. Till exempel var jag på en föreläsning om hur en gör egna spel och körde blinkleken med ett gäng random personer. Tyckte också om lördagskvällen, när jag först tittade på NCC (Nordic Cosplay Championship) och sen stötte på Li och Linnea. Vi köpte nice stuff på GottCon och gick på coolt rave. Och sen fick jag träffa fler av Lis kompisar. Li är bra! Här är jag med hennes solglasögon. Kände mig väldigt cool. x)


Det var också spännande att sova i tält för första gången på evigheter. Bodde i ett tremannatält helt själv, så det var lyxigt. Synd bara att det var så äckligt varmt ute... Men det var ju varmt överallt. Sovsal hade inte varit bättre, tbh.

Conclusion: Jag har inte Post Con Depression, vilket är väldigt skönt, men jag ångrar absolut inte att jag åkte. Jag kommer gå på fler NärCon i framtiden, och kanske cosplaya också!

lördag 21 juli 2018

Vet ni vet ni vet ni vet ni

Hallå! Jag måste berätta några saker!!:

Ett: Jag ska på NärCon

Två: Jag ska på Sthlm Pride
...
HYPEEEEE


Jag hade typ bestämt mig för att inte gå på NärCon (Sveriges största konvent, i Linköping, fyi) men i förrgår ångrade jag mig och bara "yolo" och köpte en biljett. Och campingplats. Haha. Kände liksom att jag kommer ångra mig om jag inte går. Egentligen verkar NärCon lite för stort för mig, som är van vid mindre konvent, men det blir nog en häftig upplevelse.

Och sen pride, apparently. Också spontant, men det kommer bli skitkul. Vet att jag ska gå i paraden den fjärde augusti, och sen kanske Let's Party i Pride Park på kvällen. Annars får jag se vad jag hittar på. Mitt liv är ganska spontant just nu, väldigt #yolo. Ta igår kväll till exempel. Då cyklade jag ner till stan bara för att hänga med några vänner i knappt en halvtimme. Och det var helt värt, liksom. Fint.


(Och så ryktas det om att en kanin ska flytta hem till oss också, typ kanske nästa vecka. Oj)

fredag 20 juli 2018

Att jobba på en tidning

"Du kanske kan jobba här nästa sommar också?!" säger de på redaktionen.
Och jag svarar "Hm... Kanske!" 

Men som det ser ut nu så vill jag absolut inte jobba där igen. Inte för att det är en dålig arbetsplats. Tvärt om - den är rätt bra. Men att vara journalist är svårt för mig som inte är så bra på sociala interaktioner. Jag möter jättegärna nya människor, men att intervjua dem och ta foto och veta att de kommer läsa artikeln osv osv funkar inte så bra. Massor av ångest. I skolan var det okej eftersom vi sällan gjorde flera artiklar per vecka, men här var det såklart värre. Jag jobbade i fyra korta dagar och det var tillräckligt. Trots att det inte var ansträngande egentligen så kom jag hem astrött och deppig och sådär sur som en kan vara ibland. Ugh. 

Men nu! Nu är det slut!

Nästa och nästnästa vecka är det jobb på Skolmöbler igen. Det är 40 timmar per vecka, men det känns ändå inte så jobbigt. Arbetet är ganska fysiskt (men ändå inte tungt) och så behöver jag knappt prata med någon. Chill.

söndag 15 juli 2018

Hjärtans fröjd av Per Nilsson

Bra bok. Ganska gammal bok, och det märks. Från 1992. Tänk att det fanns ungdomar då för tiden också...?

Lättläst bok. Ganska fyndig bok. Per Nilsson är liksom väldigt bra på att skriva, på att välja rätt formuleringar, som inte är krångliga men ändå originella.

Kärleksbok. Massor massor av kärlek, men inte på ett positivt sätt. Inte på ett negativt heller. Framför allt är boken realistisk. Och aktuell, fastän den är 26 år gammal.

Jag kan definitivt relatera till huvudpersonen – han som är störtkär – men jag har nog bättre självkännedom och en mycket friare syn på vänskap och kärlek än han. Det är jag glad för. Jag är glad över att jag läste boken också. Jag tyckte inte riktigt om den, men den är verkligen en bladvändare. Hatten av för Per Nilsson, för att skriva en så lyckad bok om det här klichéartade ämnet är riktigt skickligt!!

hashtag tyskbok

lördag 14 juli 2018

Ett oväntat sommarjobb

Nästa vecka skulle bli en ledig vecka; en helt chill vecka mellan skrivarjobb och skolmöbeljobb. Men igårkväll ringde den lokala veckotidningen och frågade om jag kan hoppa in hos dem i några dagar, och jag sa ja.

L  M  A  O

Jag hade ändå inte planerat att göra något särskilt under veckan, och erfarenhet, kontakter och cash är ju nice att få. Men det här betyder alltså att jag ska jobba som riktig journalist för första gången någonsin. Hjälp. Jag tror att det kommer gå bra, men ser ändå inte fram emot det... Wish me luck.

torsdag 12 juli 2018

Poesi-ish-festival!!

Foto: Peter Nyberg
Foto: Eda Emirdağ
Foto: Mel Perrys kamera

Förra veckan var det litteratur/konst-festivalen At the Fringe i Tranås. Det var awesome. Jag träffade många gamla vänner och flera nya. Något av det finaste var när jag och bästa sommarjobbskompisen Joanna var huvudpersonerna i ett event. Vi snackade om vårt skrivande och läste upp lite av det vi skrivit själva. Sedan skulle "publiken" ta en mening av oss och skriva något eget. Och trots att jag läste på svenska så var det många av de utländska personerna som skrev något i respons till min text. Det var så himla schysst.

Av världens coolaste poet och bonde Phelim, med världens härligaste irländska dialekt:

The Swedish Poet, Ullias
Is nineteen when I hear
his rhythm.
I do not know his mother-tongue,
it does not matter.
Sound moves me in,
his notes arrest me.
I listen
to his forming.
A room is moving,
to his allegro.
Notes falling,
his moving hands
finding voice.
I am listening.


Foto: Peter Nyberg

Och throwback till i lördags eftermiddag. Jag kände mig forever alone eftersom min vän Sheikah hade åkt hem och typ alla andra verkade trötta efter den intensiva veckan. Men så hängde jag med till Plan B, där det bjöds på asbra post punk av två band och spoken word av Peter Cursed Murphy. Det slutade med att jag hängde där med Mel och Inês ända tills de stängde vid 02. MYS. <3

Nu är det dock över. Alla roliga, fantastiska, inspirerande människor åker hem och mitt och Joannas jobb som författare är snart slut. Det ska bli skönt att vara helt ledig nästa vecka, men samtidigt vill jag ha mer! Just nu har jag inget nytt att se fram emot, och det känns underligt tomt i hjärtat. :(

Foto: Jag, Elisabeth Westlund
Foto: Eleanor Shaw, Eda Emirdağ (tror jag)
Foton: Eda Emirdağ

onsdag 27 juni 2018

Jag är en omkringvandrare

Lämna inte Ullias ensam i ett främmande hus
Hen tenderar att gå på stolar
läsa högt för sig själv
och passa på att gifta sig med sitt skrivblock

Att skriva på dator är nice, men idag var det kul att bara brainstorma en massa i blocket. Skrivblock kan en ha med sig överallt. Mellan stolar, under stolar, på toalettstolar. Överallt.

söndag 24 juni 2018

Skrivjobb

Imorgon börjar jag ett annat jobb. Ett feriejobb hos kommunen i tre veckor. Det är typ till för att främja ungas skrivande och jag ska dels skriva något kring Fritiof Nilsson Piraten, dels jobba på ett eget projekt.

Det lär bli kul, men också svårt. Jag har mer söndagsångest inför detta än inför jobbet på Tranås Skolmöbler, för på Skolmöbler behövde jag knappt prata med någon på hela dagen. Det var enkelt, liksom. Imorgon kommer jag behöva prata och tänka jättemycket.

Jag vet ju att det kommer gå bra, men nattfjärilarna i magen försvinner inte för det.


fredag 22 juni 2018

Bara vara sjuk i lugn och ro

Att jobba 34 timmar den här veckan har gått bra, men när jag åkte hem igårkväll kom förkylningen ikapp. Jag gjorde en te-station bredvid sängen och satt vid datorn hela kvällen. Planerar att göra samma sak idag, för nu ska jag verkligen ta tid till att vara sjuk. Jag brukar alltid behöva göra läxor eller nåt sånt, men nu kan jag bara chilla hela helgen.

Idag är det förresten midsommar. Typ alla andra ska fira det, men i min familj brukar vi inte hitta på något särskilt. Det är rätt skönt. Jag firar lite på Star Stable Online istället, för de har midsommarevent just nu. Det är riktigt mysigt, faktiskt. Vid midsommar förra året var det ganska tråkiga uppdrag, men spelet har förbättrats grymt mycket bara det senaste året. Grafiken är bättre, manuset är roligaste och uppdragen är mer varierade. Jag har inte spelat SSO på aslänge, så det här känns lite som att landa i tillvaron och komma tillbaka till en slags vardag.


tisdag 19 juni 2018

Gissa vem som blev värsta förkyld efter studenten...

Jag vill posta ett inlägg om den stora dagen, men har inte orkat. För igår började jag dessutom sommarjobba. Jag är på Tranås Skolmöbler från 06.30 till 16.10... Snacka om att jag är trött efter det. 

Hoppas att jag blir friskare snart, så jag kan skriva klart mitt student-inlägg. Stay tuned!

fredag 15 juni 2018

Fullt upp, fullt ööös

På måndagen mådde jag sådär, eftersom såren från cykelolyckan fortfarande gjorde fett ont, men för övrigt har studentveckan varit kul! Roligaste tävlingen var nog i onsdags, när det var en massa utmaningar att göra under en kort tidsperiod. En utmaning var "färga hela håret permanent grönt" så någon köpte semipermanent hårfärg och sen färgade vi mitt hår inne på en skoltoalett. Sjukt spontant, sjukt kul.

Festandet på kvällarna har också varit bra. Igår var vi hos två olika lärare. Skitmysigt. Och idag har det varit en massa jobb med flaket. Det var uttröttande, men det blev verkligen jättefint.


Imorgon är den stora dagen... Jag tror det kommer bli både askul och väldigt sorgligt. Vill serri inte att det ska vara över redan. Är också lite rädd för att jag ska börja böla över ingenting under dagen. Det händer ibland. Till exempel förut idag, när jag kom in i huset och såg att de höll på att göra en gigantisk tårta. En sån med tårtbotten och sylt, ni vet. Jag hatar sån tårta. Jag vill verkligen inte ha tårta på min student. Det spelar ju ingen roll egentligen, men ändå blir jag ledsen. Jag tror ni förstår vad jag menar.

Är taggad inför imorgon i alla fall! ♥ Det enda jag är nervös över är att lyckas gå upp i tid. Champagnefrukost klockan sju. Eh. De e tidigt.

måndag 11 juni 2018

Upp-och-ner-dag

Ner: Gick till skolsköterskan för att få ett sår på högra armen omlagt, men så stod det "åter tisdag 07.30" på dörren. Blev ledsen på riktigt. Var bara så trött.

Upp: Min mentor kunde plåstra om istället.

Upp: Vi hade Sista Fikat med the Media Bitches. <3 Vi elever gav vår lärare en tavla som vi gjort själva. Den var hundra procent skräddarsydd till just henne och hon blev till och med tårögd.

Upp: Jag fick en slags studentpresent. En bok med titeln My Beautiful Life - My autobiography in drawings. I den finns tomma sidor där en ska dokumentera sitt liv genom bilder. Den är silvrig och jättefin och jag ska definitivt börja rita i den, så fort min arm slutar vara svullen och göra ont. Titta vad fancy!!


Ner: Treorna hade vattenkrig, trots att det var kallt ute. Jag var inte med, men det är ju inte kul att se sina vänner frysa.

Upp: Jag cyklade hem till Hanna och åt nudlar.

Ner: Treorna spelade brännboll. Det regnade och var typ tolv grader kallt. Jag kunde inte vara med på det heller, så jag satt och frös istället. Cyklade hem innan det var slut.

Upp: Det är skönt att bara vara hemma!

Dagen var inte tråkig, men jag tycker helt klart att fest är roligare än tävlingar... Får se om jag kommer festa lite mer imorgon. Kanske! Nu ska jag sova. Ska bli nice att ha sovmorgon.

söndag 10 juni 2018

VI VANN och "kan blodet chilla lite, eller?"

Jag ville inte vara med på studentkarnevalen. Jag hade ingen kostym och orkade liksom inte engagera mig. Men jag kunde ju inte svika kära klassen, så två kvällar innan karnevalen satt jag flera timmar i sträck och bara klipptemåladelimmadeprovade. Nu är jag jätteglad över att jag orkade, för VI VANN STUDENTKARNEVALEN!!!!!!! Med temat Mario Kart!

Karnevaldagen började klockan 10, då det var förfest med klassen. Det var jättevarmt ute. Kanske 28 grader. Men vi hade det kul och var taggade... Typ tills vi insåg att vår musik inte funkade. Vi hade förstås tänkt ha musik från Mario Kart, men hade inte fixat tillräckligt bra högtalare. Våra låtar dränktes totalt i tekniks musik. Men det gjorde inget, för vi hade kul ändå. Vi lät själva istället, och försökte verkligen hålla igång hela vägen. Vi hade fixat ett snyggt släp med en borg, moln, gräs och stjärnor, och vi själva hade olika kostymer. Någon var ett rör, någon var Mario, någon var Toadette. Hanna var Koopa Troopa och åkte omkring på min 8-åriga syrras lilla cykel och delade ut bananer till publiken.


Jag var en fire flower i mänsklig storlek. Fett creepy, men roligt. Jag vet inte riktigt hur en fire flower beter sig, så jag bara skuttade omkring och dansade och försökte undvika att krascha in i mina kompisar. Under pausen bakom Coop var vi halvdöda. I alla fall jag. Sen kom några i klassen med typ fem gigantiska vattenflaskor som vi delade på. Och alltså, jag har nog aldrig blivit så glad över att se vatten. På riktigt. Sen gick vi vidare till Torget och parkerade där.

Först presenterade de den individuella vinnaren - alltså personen med bäst kostym och engagemang - och det var vår Ellen!!!! Hon var Lakitu. Sen presenterade de klassen som kom trea... och det var inte vi. Då kände vi att det var kört. Vi kunde ju inte komma tvåa eller etta, liksom. Så bra var vi inte. Det var ändå tolv klasser som deltog och alla hade gått in för det. Så ni ANAR inte hur glada vi blev när de skulle presentera vinnarna och sa "Mario...". Ordet "Kart" dränktes i vårt jubel FÖR VI FRIKKING VANN! Prispengarna är väl kul att få, men det är äran som betyder allt.


Fylld av stolthet skulle jag sen åka och möta pappa för att få skjuts hem. Min syrras cykel har inga växlar, men rullar jättebra, så jag cyklade på den och höll min blomkostym under armen. Sen kom en nerförsbacke. Med rullgrus. EH. Jag ramlade och skrapade upp händer och armbågar och ett knä. AJ. Det var ingen människa i närheten och det var tur, för jag slog nog personligt rekord i Flest Svordomar På En Offentlig Plats På En Gång. Funderade på att dumpa min fire flower på marken, men sen ba "Nej jag ska ha med den hem och plantera den i min trädgård!!!" så jag tog den och cykeln och gick vidare mot pappa. Det gjorde ju ont som F, men hela dagen var STRÅLANDE ändå. Heja heja heja sa15b <3

söndag 3 juni 2018

Studentbal och jag ser ut att vara max 15 år


Igår var det bal! Det var kul!

Lista på det som var kul:
   - Att åka i Emmas jättesöta jätteljusblå bil
   - Att alla var snygga
   - Att se folk jag typ känner stå och titta och fota längs med röda mattan
   - Att stå på balkongen och vinka till folk jag känner
   - Att prata med kompisar i min klass och i andra klasser
   - Att prata ännu mer
   - Och dansa lite på discot
   - Och bara hänga
   - Och dricka alkohol
   - Att vädret var fint (bara lite varmt ibland)

Lista på sånt som var mindre kul:
   - Att i ett par timmar på kvällen vara DÖDSHUNGRIG. Men sen fick vi mat. Äntligen
   - Att fixa hela min outfit helt själv. Försökte till exempel stryka ut veck som var på kavajen, men gav upp. Och kunde inte knyta mitt armband ordentlig för jag darrade för mycket. Och idk hur en sminkar sig, egentligen
   - Ångesten som har infunnit sig då och då ända sen typ i vintras, fram till igår morse
   - Värmen
   - Att det är många i skolan som kör på macho-stilen... Det är så mycket trevligare att vara varm, genuin, uppmuntrande och respektfull
   - Att många verkade lida i sina skor. :( (Inte jag dock!)
   - Att valsmusiken var värdelös. Vi nybörjare kunde ju inte höra takten


Men det allra mesta var bra, alltså. Jag gillar ju äventyr och det här var ett fint sådant. Jag bara skuttade omkring och njöt. Det var inte queer, men ändå tryggt. Och jag var inte jättenervös. Innan jag åkte hemifrån på morgonen var det nervöst, men det släppte när jag mötte vänner. Sen när vi satt i bilen och sakta rullade mot röda mattan började Emma och jag få fjärilar i magen igen, men det var en mer nice typ av nervositet.

Sammanfattningsvis en drittnice dag! Som vanligt blev jag speedad på natten och tyckte att det var för tidigt att gå hem klockan 01. (Och som vanligt har jag knappt några bilder. Lol.)

onsdag 30 maj 2018

Det är juni på fredag

Alltså jag VET att det är juni i övermorgon, att balen är på nu lördag och att det är mindre än 20 dagar kvar till studenten. Ändå blir jag sjukt förvånad varje gång någon påpekar det. Det var ju nyss måndag?? Det var ju nyss Poetry Slam SM??? Det var ju nyss april????


Som vanligt är jag ganska lugn inför allt som ska hända. Jag är inte nervös eller stressad, trots att jag har en hel del kvar att fixa. Jag tar allt som det kommer, bara. Framför allt ska det bli kul med alla event. Det är kul att umgås med vänner, pyssla, festa och vara med om nya grejer.

Närmast är som sagt balen... Jag har bara varit på en bal innan. Det var en julbal i januari, ihop med en massa queera Harry Potter-fans. Det fanns knappt ens en klädkod, utan målet var att ha kul och känna sig fin på sitt sätt. Den här balen kommer vara helt annorlunda. Tyvärr. Det är nästan komiskt hur himla malplacerad jag kommer känna mig. På grund av klädseln, mest. Jag vill liksom följa normer, men jag lyckas inte ens när jag faktiskt försöker...

Tror att det kommer bli bra, ändå. Jag skiter i värmeböljan, det faktum att halva stan kommer titta på en och att jag kommer vara sämre klädd än alla andra. Jag kommer vara bekväm ändå. Igår hade vi valsträning inför balen, och även om det var varmt som in i helvete så var det ganska roligt.

lördag 26 maj 2018

Lördagar

Om exakt en vecka är jag på bal. Studentbal.

Veckan efter det är det studentkarneval på lördagen.

Och lördagen därpå tar jag studenten.

Holy shit. 


Den här lördagen har jag bara varit ledig, i alla fall. Jag har gått på promenad, färgat håret och druckit saft. Gick upp klockan sju, så nu är jag astrött. Ska nog sova snart.

fredag 25 maj 2018

Som stjärnor i natten av Jennifer Niven

"Jävla freak", hör jag Amanda muttra när jag går ut. Av misstag råkar jag slå ena armbågen i dörrkarmen och sedan dunkar jag i den andra också, för säkerhets skull.

det är SÅ. ORÄTTVIST. att inte alla får må allmänt bra
psykisk ohälsa och mobbare och en stor del av samhället kan slänga sig mot en väldigt vass vägg


Den här boken kan också slänga sig i väggen, lite löst i alla fall. Den började okej. Lite småtråkig. Språket är väldigt bra, men ganska vanligt liksom. Och miljön är amerikansk. USA är överskattat.

Sen började jag gilla huvudkaraktärerna och storyn. Jag sträckläste halva boken istället för att göra viktiga läxor och både skrattade och grät och var arg. Det är bra. Böcker ska väcka känslor. Men de fem sista kapitlen är väl lite cheesy ändå? De är typ nödvändiga för att en själv inte ska känna sig helt förstörd inombords, men ändå. Det var lite too much.

Boken är väl bra, men jag gillar den inte så mycket. Önskar mest att vissa saker aldrig någonsin hade hänt.

tisdag 15 maj 2018

Ett Brutalt Ärligt inlägg om Poetry Slam

Jag vet att Poetry Slam är en tävling.
Jag vet att jag inte är en tävlingsinriktad person.
Jag vet att de som deltar i de första uttagningarna tävlar om platser i SM.
...Men ändå anmälde jag mig till uttagningen i Tranås och ansträngde mig för att vinna...
The one and only reason:

Pengar.


Student och körkort kostar skjortan och jag har inget jobb just nu, så jag satsade på poesi istället. Ju mer jag läser, desto mer erfaren blir jag, och chansen att jag får gig i framtiden blir större. 

Jag blev alltså riktigt glad över att vinna tävlingen i Tranås. Men jag väntade mig inte alls att gå hela vägen till SM... Ville egentligen inte tävla i SM, av två anledningar:
1) Kände mig forever alone. (Vem skulle jag hänga med? Hur skulle jag bo?)
2) Kände mig stressad. (Hade för många läxor. Hade för få bra dikter.)

Jag åkte alltså till SM med en trött hjärna och låga förväntningar. Hela jag var verkligen fett deppig. Så ni kan ju räkna ut själva att helgen blev extremt mycket bättre än väntat. De flesta andra som var där hade antagligen peppat och sett fram emot SM ganska länge, men för mig blev det som världens bästa kärleks-käftsmäll att komma dit. Jag kan fortfarande inte sova ordentligt om nätterna för att jag är så full av hype och bra minnen.

Ibland är det bra att behöva extra cash, apparently.

söndag 13 maj 2018

Kära jävla poeter

Den här långhelgen fick ett vanligt hotell i Jönköping känna på hur det är att inhysa över 50 poeter på en och samma gång.

Fan vad kul det måste ha varit för dem.
Fan vad kul vi hade det.
Jag har inga ord.



Eller jo, det har jag ju. Jag har massor massor massor av ord. Och konstiga tårar. Och fånigt genuina leenden när jag sitter ensam på bussen hem.




Den här långhelgen fick jag känna på hur det är att bo på ett hotell i Jönköping i fyra nätter. Jag fick uppleva mitt första SM i poetry slam, lära mig jättemycket mer om poesi och träffa massor av coola bra människor. Jag gick på workshops och gick på stenarna som kantar Vättern. Jag gav applåder och komplimanger och fick applåder och komplimanger. Jag kände mig fett awkward och kände mig fett awesome. Jag fick en ny, väldigt positiv bild av Jönköping.


Men
men
men
jag hade inte väntat mig allt detta. Mina förväntningar hade varit jättedeppiga och trötta. Ska skriva ett Brutalt Ärligt inlägg om det imorgon. Heh.

torsdag 3 maj 2018

Introverta personer som gillar party, finns de?

Yes we do!


Jag är definitivt introvert. En liten nörd som tänker först och talar sen. Talar ofta inte alls. Och när jag väl talar så blir det lätt fel. Har svårt för att få vänner, har en barriär mellan mig och alla andra, jobbar gärna ensam och är fenomenal på att bli trött. Men samtidigt tycker jag det är drittkul med andra människor.

Och partyn. Jag gillar kvällsluften, ljuset och den höga musiken. Om det nu är ett sånt party. Det kan också vara ett fandomhalabaloodansparty eller en spelning. Det kan vara en folksamling på torget vid midnatt på nyårsafton. Det kan vara en förfest. Det kan vara med eller utan alkohol. Jag gillar det mesta. Jag har bara tre krav. 1) Ska känna mig trygg bland folket. 2) Det ska inte vara awkward. Inte ett släktkalas. 3) Ska inte tvingas att mingla. Jag tycker bara om mingel ibland.

Överlag verkar det som om introverta personer tenderar att inte gilla fester och partyn. Många är trötta på den extroverta normen, kan inte dansa utan alkohol och går hem tidigt. Och det är hundra procent okej. Men det finns också töntar som jag. Som bara "fuck it" och deltar i partyt på mitt sätt. I utkanten men ändå inte utanför. Utan skam.

Enklast är nog att gå på såna där untz-untz-untz-teaterrök-discoljus-nattpartyn. För de är egentligen inte en social grej för mig. Att vara social är att vara närvarande, men på såna partyn handlar det mer om att försvinna. Att försvinna i energi. Det är nice.

söndag 29 april 2018

Ronja Rövardotter

Gick trehundra meter västerut, under staketet, genom kohagen, in i blandskogen som är full av vitsippor. Där finns inga promenadstigar, men det finns leriga traktorvägar och lite gräs och massor av mossiga stenar. Jag lyssnade på Hästpojken och hoppade från sten till sten till sten till sten.

Jag skulle kunna byta namn till Birk. No joke.

(Ja jag har sett hela tv-serien! ^ Den var bra.)

lördag 21 april 2018

Utomhus

20 april 2018, efter tjejkväll med bowling och tacos

De: "Du får inte gå hem själv!"
Jag: "Men jag vill!"
"Men det finns farliga människor och saker och djur där ute."
"Men klockan är bara elva. Och det är bara genom skogen ju, det är jättekort."
"Men du får skjuts hem."
"Men jag vill gå. Jag behöver... ventilera mina lungor."
"Men du får inte gå."
"Jo."
"Nä."
"Jo."
"Nä."
"Hmm okej"

...Det slutade med att jag blev skjutsad en bit, men promenerade den sista kilometern hem. Jag gick under gatlyktorna. Under stjärnorna. Under månen, som var väldigt tunn på den kolsvarta himlen. Och till en början var det lite läskigt. Jag hade liksom ingen skyddande jacka med luva, utan gick i bara kortbyxor, keps, tunn cool skjorta och en töntig scarf. Men så satte jag på musik. Och snurrade runt på den öde asfaltsvägen. Och tänkte på naturen.

Tänkte på livet.

Jag har typ blivit en sucker for adventure. 


Titta på det här, till exempel. ^ Ett träd i en å i en stad som heter Uppsala. Vi hade inte planerat att gå dit. Vi visste inte ens att platsen fanns. Vi bara gick på promenad, hittade trädet och bestämde oss för att gå balansgång ut på grenarna. Och så satt vi där ända tills det började kännas för kallt. Det var så bekymmerslöst och enkelt. Andra människor kanske inte klassar det som en upplevelse, men för mig var det äventyr av toppkvalitet.

Det tänkte jag på när jag gick hem genom aprilsommarnatten igår. Och sen när jag väl hade kommit hem satt jag ute på staketet en stund. Tänkte på andras liv. Tänkte på all ohälsa jag ser. I skolan och i vänner och i människor jag inte känner. De förtjänar så mycket bättre. Varför är livet så orättvist

Jag satt där på staketet i mörkret tills det började kännas för kallt

måndag 9 april 2018

Rebell går på vårfest

Jag för en månad sen: "Kan inte gå på Hufflepuff-festen, för ska göra högskoleprov då. :("

Jag för tre dagar sen: "Äh fuck that, jag drar till festen istället!"

Så nu på fredag åker jag till Stökholm och träffar kompis. Och sen på lördag åker vi till harrypotter-vårfesten i Uppsala. Och sen åker jag hem på söndagkvällen. Och jag är såsåsåsåsåååååå glad och taggad! Inte för att vara snäll eller så, men kompisarna som jag ska träffa är fantastiska. ♥

Ser fram emot att se Uppsala i april-edition. Senaste gången jag var där var det höst. Då var det kallt, lerigt och jättefint. Plus kanin klockan sex på morgonen.


Hatten av till Flixbus. De har inte världens bästa kvalitet, men de är tillräckligt billiga för att en ska kunna spontanboka resor fem dagar innan. Coolt

lördag 7 april 2018

Påesi, igen

Påsklovets bästa kväll, utan tvekan! Det var länsfinal i Poetry Slam, i Jönköping, och det var så kul. Att läsa på scen var kul. Att sitta i publiken var kul. Att hänga med las amigas Emelie och Hanna var jättejätte(jätte)kul.

Cred till alla som bidrar till den sköna stämningen på Poetry Slam! Tack till kvällens emcee (MC) som fick mig att skratta om och om igen. Tack till de andra poeterna och till publiken och till musikerna och till eluttaget som räddade min mobils liv. Poesigrejer kan vara dritt-tråkiga, men de kan också vara väldigt mysiga och roliga.


Jag var inte så jättenervös den här gången, för det spelade egentligen ingen roll vilken plats jag kom på. Ville bara läsa dikten om katten Liselott. Det var det viktigaste.

....Men vet ni vad?! Jag kom på plats tre!!!! av sex! .......Vilket tydligen betyder att jag ska läsa i SM också.... Oooh shit. Jag är verkligen inte en tävlingsmänniska. Men detta kan jag skriva i mitt CV sen. <3

Xenia Kriisin var där som gäst. Med skiiitnice live-sound. Gillade verkligen <3