fredag 31 mars 2017

Vad är jag?

Idag är det Trans Day of Visibility. Det är väldigt sällan jag skriver något om speciella dagar, men idag kan jag ju passa på att berätta för världen vad för typ av transperson jag är.

Så: Jag är icke-binär (varken enbart tjej eller enbart kille). Mer specifikt tror jag att jag är typ agender (inget kön) eller bara genderqueer (jättebrett begrepp som kan betyda väldigt mycket. I mitt fall att jag antagligen inte har något specifikt socialt och mentalt kön).

Ni som inte identifierar er på samma sätt kanske tycker att detta låter jättelustigt, men just jag har såklart tänkt väldigt mycket på just mig (lol, ego?). I alla fall är det verkligen jätteskönt att bara släppa alla normer som har med kön att göra. Jag ser mig bara som en person - en människa - och hoppas att alla andra kan se mig på samma sätt. 

Mina pronomen är han och hen. Brukar säga han när folk frågar, men har insett att hen fungerar lika bra!

Ehh, jupp: Det regnade idag. Kepsen blev dyngsur, men det märkte jag först när jag hade kommit hem.

lördag 25 mars 2017

Fantastiska vidunder (filmmanuset) av JK Rowling

Det här är det bästa (och roligaste) jag har läst på länge. På riktigt. Jag vet inte vad jag ska säga.

Filmen såg jag på bio en gång i höstas, så nu när jag läste manuset var det som att uppleva filmen igen, men med större förståelse. Nu har jag fått lära känna karaktärerna lite bättre.

Och alltså, karaktärerna... Jag förstår inte hur Rowling kan skriva så bra. Jag älskar Jacob och hans genuina lättsamhet. Jag älskar Queenie och hennes uppriktighet. Och Newt som bryr sig så mycket, men samtidigt är typ sjukt introvert. <3 Tina gillar jag inte riktigt lika mycket, men det är nog bra, för då har hon plats att växa i de andra filmerna! Ett nice moment med henne är dock när de står på hustaket och stämningen är fett romantisk.... men så får vi veta att hon bara står och funderar ut strategier för att lösa ett problem. x)


Credence gillar jag dels för att han är en jätteintressant person, men också för att Ezra Miller spelar honom. <3 Med Grindelwald är det lite tvärt om. Han är en bra ond karaktär, men jag kan faktiskt inte föreställa mig Johnny Depp som honom. :c

Det är inte bara karaktärerna som är bra i det här verket, utan en massa annat. Till exempel får vi veta att magiker inte får gifta sig med världslingar (mugglare). Lite som rasismen och homofobin, maybe?


Jag hoppas att vi får se mycket av Credence i nästa film. Att han och Newt blir vänner. Och att Dougal är med. Dougal är mitt favorit"vidunder".

Till er som inte har sett filmen: Se den!

torsdag 23 mars 2017

Läxvärlden

Just nu känns det lugnt i skolan. Den här veckan har varit chill och idag hade vi till och med studiedag! 
Nästa vecka är ännu lugnare än denna. Jag har väl en eller två läxor. 
Men veckan därefter (veckan innan lovet) kommer bli kaos.    O.o

Jag försöker göra mina läxor i tid, men det går inte alltid så bra. Idag var jag ute för att ta några bilder (fotoläxa) till exempel, men rätt som det var började skymningen falla. Var tvungen att gå hem fastän jag inte kände mig nöjd.

Måste verkligen bli bättre på att börja tidigare och orka vara effektiv..!

tisdag 21 mars 2017

Arton

Nu är det inte långt kvar tills jag fyller år och det är varken roligt eller tråkigt. När jag var yngre var det kul att fylla år. Gott godis. Roliga kompiskalas. Presenter som var spännande att öppna.

Jag tycker fortfarande om presenter, men jag brukar bara få saker från de som köper något för att de "måste". Och när folk egentligen inte vill är det inte kul längre. När tiden väl är inne brukar jag ändå bli fett stolt över det jag får, men som folk säger: "Lycka kan (i stort sett) inte köpas med pengar."

Rent formellt är jag också rätt likgiltig. Det kommer bli coolt att få ledighetsanmäla sig själv på skolans plattform. Skönt att kunna köpa saker på nätet och irl utan av att begränsas av en åldersgräns (typ Netflix och alvedon (inte för att jag brukar vilja köpa alvedon, men OM)). Sen finns det säkert andra bra och dåliga saker med att fylla arton, men jag har inte så bra koll (vilket antagligen inte är så bra).

Det där med att jag får ta körkort skulle vara kul om jag bara hade börjat övningsköra överhuvudtaget... Hah.

lördag 18 mars 2017

Favoritrobotarna på andra sidan skärmen

På senaste tiden har Steam Powered Giraffe (mina favoritartister) pratat om att göra en livesänd YouTube-konsert, och idag hände det!

Screenshot från det intensiva ögonblicket när The Spine och Rabbit var avundsjuka på Zero för någonting som hade med microwaved ice cream att göra.

De är så härliga. The feels alltså. <3 xD :'(   Deras ord och sketcher är on point. deras rörelser är så coola och jag förstår fortfarande inte hur de kan ha lärt sig att låta precis som robotar!? Jag visste inte att en och en halv timme kunde ta slut så fort. (Jag trodde seriously att de hade hållit på i typ 35 minuter när de sa att de skulle spela sista låten. :c )


Eftersom de bor i Kalifornien och inte är jättekända så reser de sällan till Europa, men nu har jag ändå sett dem spela live...! Även om de inte kunde se eller höra oss tittare, så riktade de sig ändå direkt till oss. Och livechatten var minst sagt aktiv. Det gjorde det hela lite mer speciellt än en vanlig video.

Jag kommer antagligen skriva mer om Steam Powered Giraffe någon annan gång. Nu vill jag bara dela med mig av min upprymdhet! Och kom nu inte och säg att ni inte vill lyssna på dem för att det inte är er typ av musik. De spelar inte riktigt min typ av musik heller. Men de äger ändå!

Btw... Jag saknar Hatchworth.

fredag 17 mars 2017

Jag sitter på världens rygg och knäcker den sakta

Den senaste veckan har inte varit så bra. För mycket plugg. För lite tid. Men samtidigt har det gått fint i slutändan och nu är allt gjort!

Efter skolan igår ville jag fira att den stora pluggtyngden var borta. Det ultimata vore att åka hem och ha det bra (typ sova och svara på mejl), men jag hade redan bestämt mig för att åka till Liquid... Liquid är en mötesplats för hbtq+ungdomar i Lkpg. Hade aldrig varit där tidigare, men när jag klev in genom dörren igår blev jag bara så glad. Jag känner ingen där. Hade ingen kompis med mig. Men platsen var pyntad med regnbågsflaggor och stämningen bara kändes så queer. <3

Legenden Yolanda Aurora Bohm hade skrivarworkshop den här gången. Och så läste hon sin egen poesi. Det var grymt. Jag insåg hur personlig hon var i vissa dikter. (Eller, i alla fall verkade det personligt.) Så vill jag också våga skriva! Bästa dikten var nog den om dysfori. 


Några dikter förstod jag inte. Det gick fort. Svåra ord. Men kanske blir det mer speciellt och mäktigt om en måste höra dikten flera gånger innan en hänger med!?

På workshopen var det simpla övningar som ändå är bra för att komma igång. Det var jättefint att höra vad de andra deltagarna hade skrivit och jättekul att träffa Yolanda igen. Är så glad för att jag trotsade livet och orkade åka bort. Kommer säkert besöka Liquid fler gånger. Kanske kan jag få med folket i Hbtqveden dit?!

kylan kryper krymper knäpper knäskålarna
klättrar upp upp upp
kastar kristaller
klippan krasar
katter kvävs
kippar efter andan

Idag är det fredag. En helt vanlig fredag med enkla lektioner. Jag har verkligen njutit av lugnet.

söndag 12 mars 2017

Sagan om de fula läxhållarna som blev fina


För att hålla lite ordning på läxorna använder jag tre tidskriftssamlare. Eftersom de råkar vara av Ikeas allra billigaste sort var de inte så snygga... Men nu är de jättefina!

Jag använde:
Bild utskriven från datorn
Limpistol 
Röd färg

Bilden var bara att klippa i tre delar och limma på med papperslim. Limpistolslimmet som täcker wellpapp-kanten var mer tidskrävande att få på, men jag passade på att lyssna/titta på Mello samtidigt.

Som vanligt var det här ett väldigt spontant pyssel som jag bara kände mig tvungen att göra innan jag kunde gå vidare i livet. Det blir så ibland. En annan grej jag gjorde igår var att sätta upp en ljusslinga som bara har legat på golvet för att jag inte har hittat en bra ställe till den. Nu går den längs med taklisten genom halva rummet och jag tror att det ser rätt bra ut (även om jag önskar att sladden var ljus istället för svart). :D

Och för er som inte vet: Kartan är från Sagan om Ringen!

PS: Mellos Skam-parodi ägde. x)

lördag 11 mars 2017

Dålig biblioteks-vana

Jag är väldigt bra på att impuls-reservera/låna böcker. Flera gånger har det hänt att jag har reserverat en bok men inte orkat hämta ut den. Ibland har jag haft en bok hemma i tre månader utan att läsa ut den och några gånger har jag fått använda mina femkronor till att betala förseningsskuld. Det är inte långt till bibblan från skolan, men jag ogillar alla människor och bilar som finns i stan och orkar sällan pallra mig dit...

Några exempel på impuls-reserveringar/lån:
1) Jag tittade på en random vlogg av Misslisibell. I den tipsade hon om Warriors-serien. Jag tyckte att omslaget var snyggt.


2) Var på bibblan för att hämta Warriors (yep, den här gången orkade jag!). Såg Som eld av Sara Lövestam - som jag har velat läsa ett tag - i hyllan.


3) Jag hade skrivit en liten text om skrivande och litteratur. Min lärare läste igenom den och frågade om jag hade läst något av Nina Bouraoui. (Det har jag inte.) Vet inte varför hon kom att tänka på Bouraoui av min text, men jag loggade in på Götabiblioteken och reserverade direkt. 


fredag 10 mars 2017

En underlig vecka

     - I måndags fick jag äntligen geografiprovet gjort... Sen på idrotten en håltimme gick jag till bibblan och fångade några pokémon på vägen. Och efter skolan var det tacokväll med klassen och mentorerna. Det sistnämnda var både roligt och gott!

     - Tisdagen var som vanligt. Jag kom en kvart försent till första lektionen. Förstår inte hur jag lyckas. :(

     - På tisdagsnatten (efter några timmars sömn) skrev jag en artikel. Eftersom natten är bästa tiden så fick jag ihop en krönika också. Väldigt spontant. Sen sov jag några timmar till och dagen efter var jag ännu tröttare än vanligt, men det gör inget, för onsdagar är bra ändå.


Någon slängde ut en massa snö på marken. Det var jättefint, men kallt.

     - På torsdagen insåg jag att jag var tvungen att plugga matte. Eftersom all tänkarenergi går åt under skoldagen bestämde jag mig för att ta en powernap. Ställde tre olika alarm. Lade mig med kläderna på. ...Och vaknade nio timmar senare. Det var najs. Jag kunde sitta i köket och plugga hela nattmorgonen med hjälp av tusen glas oboy utan att någon störde mig.

     - Idag var provet. Det gick inte så jättebra, men jag är nöjd med min insats. Efter matten cyklade jag till ICA istället för hem. Köpte frukt och kakor och åkte vidare till Kraftverket. Jag gillar verkligen det stället. Och jag gillar människorna som jag träffade där. Det var Hbtqveden-träff. Vi pratade mycket och ritade litegrann. Det var mysigt. 

Sen cyklade jag hem i gatlyktornas sken och undrade vilket veckodag det är. Blev uppriktigt förvånad när jag insåg att det är fredag. Sen blev jag glad.