söndag 31 december 2017

Tvåtusensjutton och böckerna

Tio böcker har jag läst i år. TIO. Vilket jävla skämt, egentligen. Brukar liksom läsa 30-60 böcker på ett år.

Årets tre favoriter är Fantastiska vidunder (filmmanuset) av Rowling, Som eld av Sara Lövestam och Jag ger dig solen av Jandy Nelson. (Och Ordbrodösen av Anna Arvidsson var världens bladvändare.)


Okay that's it.

Jag hoppas att 2018 blir ett bättre läsår. I år har jag varit lite stressad, tror jag. Och på sommarlovet (då jag vanligtvis läser mycket) gick mitt mående både upp och ner och upponer. Orkade aldrig koncentrera mig ordentligt...

lördag 30 december 2017

Pyssel som jag har glömt bort att visa #2 HarryPotterPride-tavla


Jag hittade fönstret utanför vårt förråd i somras, under en av mina Gud-Vad-Jag-Är-Rastlös-promenader. Bilderna snodde jag från nätet, redigerade lite och skrev ut. 

Peskipiksi Pesternomi är citat från de bästa Swedish Shortsnouts

The proclamation är hundra procent jätterolig för oss som är nonbinary slash gay
"Boys and girls are not permitted to be within 8 inches of each other." 
Well fuck you, Umbridge.

fredag 29 december 2017

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Minns ni när denna publicerades och halva Sverige kokade över sina makaroner för att de sprang mot biblioteken? Jag minns. Och jag läste den också, men jag tyckte inte att den var särskilt bra. Kanske inte så konstigt. Den är ju inte skriven för tolvåringar.

Nu gillade jag den! Gillade att gilla vissa av karaktärerna. Gillade att ogilla några karaktärer. Gillade att det är svenskt och mörkt. Ofta läser jag myspysiga böcker, men även såna här - mer verklighetstrogna böcker - är nice. Jag kunde relatera till mycket.

"Innan hon lärde känna Rebecka var det som om hon hade fryst ner en del av sig själv – den delen som längtade efter gemenskap och vänner. Men så kom Rebecka och tinade upp henne. Nu förstår Minoo att det är en sak att vara ensam när man inte har några vänner. Men att vara utan dem när de väl finns där – det är mycket svårare än hon trodde."

Ogillade att vi fick följa så många olika personer. Det blev lite too much. Fast jag kan samtidigt inte tänka mig boken utan alla olika pov:s.

Jag ger dig solen av Jandy Nelson

Den här boken är byggd på tragik, konst, kreativitet, olika typer av kärlek och massor av drama. Ibland var jag tvungen att lägga ifrån mig den, gå ett varv i huset och göra en kullerbytta innan jag kunde fortsätta läsa. För den är så där breathtaking, ni vet.

Jag gillade den inte hela tiden. Judes tjat om bibeln var ganska jobbigt. Och jag tyckte att Noah var tråkig i början.

Tusen tummar upp för språket. Det var udda, men aldrig så udda att jag inte fattade.

"Sedan skriker jag 'Dra åt helvete era jävla sociopater!' men det hörs inte. Då slungar jag en bergskedja mot dem. De rör sig inte en millimeter."

torsdag 28 december 2017

Pyssel som jag har glömt bort att visa #1 Stjärnor


Av papper.
Instruktioner och template finns här.
It took me 4ever att klippa ut, vika och limma. Men det var kul. 
(Och eeh ja, jag har tvättstreck i mitt rum. De satt där när jag flyttade hit.)

onsdag 27 december 2017

Räddaren i nöden av J.D. Salinger

Mycket bättre och mer lättläst än väntat! Jag vet att det finns läsare som avskyr Holdens naiva tankar och oändliga tjat, men jag gillade det. Det blev aldrig för gnälligt. Gissar i och för sig att jag också kan vara naiv ibland, när jag har lust.

Jag läste boken för att skolan tvingade mig. Vi arbetade med recensioner av klassiker... Vi fick inte plats med så långa citat i våra arbeten, så nu passar jag på att dela med mig av ett av de längre citaten. Det handlar om att gå på samma museum ihop med sin skolklass flera gånger om.

"Ingenting skulle vara förändrat. Det var bara man själv som förändrades. Inte för att man blev så mycket äldre. Det handlade inte om det. Man bara förändrades, helt enkelt. Man hade kanske fått en ny överrock. Eller så hade hon som man brukade gå med fått scharlakansfeber så att man fick gå där hand i hand med någon annan. Eller så hade vi en vikarie. Eller så hade mamma och pappa grälat i badrummet på morgonen. Eller så hade man sett en vattenpöl på gatan med bensin som skimrade i regnbågens alla färger. Man var i alla fall annorlunda på något vis – det går inte att förklara. Även och det gick vet jag inte om jag skulle ha lust."

Jag skulle kunna skriva mer om boken, men det har jag inte lust med.

tisdag 26 december 2017

Weihnachten

Mamma, klockan 11 på julafton: "Hur går det med julgrupperna?"
Jag, som inte ens hade börjat med dem: "Det går bra!"

För det gick bra. Kein Stress, bitte. Ullias kan fira jul utan att skynda. Se och lär, folk. Framför allt: Ner med den ENORMA kött och konsumtions-hypen.


Det är lite roligt att alla mina julklappar (utom garnbollen och den mörkgröna glassnäckan) går i samma färgtema. Röd-orange! Inklusive muggen och kattstrumporna som jag vann på julklappsleken.

Julklappsleken var något av det roligaste med hela den här julen. Och så var det mysigt att se hur det ser ut i Örebro-kusinernas hus nu för tiden. Men bäst av allt var nog att skicka brev till fina kompisar som inte väntade sig något från mig. Hjärtan till det!

torsdag 21 december 2017

Årets sista skoldag med SA15b

Dagens höjdpunkt var som vanligt treornas julshow! Alla klasser (som vill) gör en 6-minuters-show och visar upp den för resten av skolan. Bästa klassen vinner.

...Och i år går jag i trean. Vår show hade en blandning av glad dans, sensuell dans, hiphop och julstämning:
1) Hela klassen dansade till Jingle Bell Rock
2) Jack-gänget rappade och hypade loss till Man's Not Hot
3) Dance battle mellan Team Foreplay och Team Anaconda
4) E och N sjöng Tänd ett ljus till pianokomp, medan klassen dansade som levande ljus (eller öh, något) i bakgrunden
5) Hela klassen dansade och tackade av till We Go Together

Det hela var jättekul! Sju klasser bidrog och sa15b kom inte i topp tre, men folk tyckte ändå att vi var bra. Lärarna sa att det här var bästa julshowen på många år, för den här gången gick nästan alla verkligen in för det (och det var inte bara underklädescatwalk). Det var så sjukt intense. Jag hejade på natur och de vann! Teknik var också riktigt bra, men det var tur att de inte kom etta, för de är den mest självgoda klassen. Estet kom trea, fast många tycker att de skulle komma typ sist... De var ju bra, men inte SÅ bra. Jag tror inte att de hade satsat på en pallplats. Framför allt så är det fusk att de är esteter. x)

Jag är stolt över min klass. Över att vi klarade detta och att vi faktiskt börjar umgås mer "utanför" skolan. Förra veckan var det ju lussebuss, då klassen hyrde en stor buss och festade lussade hos våra lärare hela natten. Och vi har övat inför julshowen flera gånger de senaste veckorna. Vad som händer härnäst vet jag inte. Studentfest nummer två? Först är det i alla fall jullov. ♥

onsdag 20 december 2017

Pyssel är mitt knark

Vad hade tänkt att göra igår: Lägga mig normaltidigt
Vad jag gjorde: Dygnade (för första gången på flera år)

Jag bara satt på mitt rum och pysslade och målade och lyssnade på musik hela natten. Det var underbart.

Jag sov lite sen i skolan istället. På håltimmen. Jag smet in i mediasalen, gjorde en säng av stolar och messade min medialärare om att de skulle väcka mig när lektionen började.

Det var också ganska underbart. När jag vaknade bjöd läraren på godis och gav oss i uppgift att skapa egna vinjetter. Utåt sett var jag normal, men inombords var jag världens flummigaste. Heheheh

tisdag 19 december 2017

Poesipepp w/ Ull

Min svensklärare är superbra, men jag är kanske lite mer intresserad av lyrik än vad hon är. Så hon frågade om jag ville hålla i en lyriklektion för hennes ettor, och det ville jag! Det är verkligen en ära att få leka lärare bara sådär.

"Poesipepp" hade jag döpt min powerpoint till. Klockan var tre på eftermiddagen, jag var allmänt osäker och bara måttligt förberedd, så det var lite svårt att prata. Men det gick ändå. Klassen verkade väldigt snäll och lyssnade bra. <3 Nu känns det jätteskönt jag har fått detta gjort och slipper vara nervös över det mer. Jag ska presentera samma grej för en annan klass i januari, och då kommer det gå bättre.


Ikväll ska jag bara levla min urhäst Silencio, äta choklad, rita och lägga mig innan klockan tolv. Imorgon är det genrep inför torsdagens julshow, men det är jag inte nervös över. Nu har vi basically koll på vad vi ska göra på scen och det funkar bra. Heja sa15b!

Mina kompisar som läser naturkunskap har prov imorgon... Uh. Är så glad för att jag själv bara kan chilla nu. Njuter.

måndag 11 december 2017

Mysbelysningsmåndag

Jag kom hem från skolan 16.20. Hade så mycket glädjeenergi att jag skottade hela stigen genom trädgården, och jag har fortfarande hype kvar. Tack vare livet. Skolan. Klassen. De frispråkiga lärarna. Vi får varandra att skratta, om och om igen.

Nu ska jag visst vara med på ännu en dans på julshowen. Vi behöver dig, sa en klasskompis. Och jag, som hade intalat mig själv att stanna borta från allt som ger prestationsångest, trotsade mig själv och sa okej då. Jag skuttade omkring på borden som en trebent flamingo, medan de andra hittade på våra danssteg. What a life. Har nog fått kick av all vit sockervadd som har dalat ner från himlen under dagen.


Nu ska jag skriva psykologi. Det är ganska kul, för jag har valt att skriva om att vara en liten lort som tycker om Harry Potter. Och sen ska jag plugga religion. Det är prov om buddhism på torsdag, men jag lär inte orka läsa särskilt mycket imorgon eller på onsdag... På grund av lussebuss. Heh. 

Skulle egentligen ha haft poesiskype-möte ikväll, men det sköt vi upp till nästa vecka. Jag diggar att faktiskt kunna påverka tillvaron. Att kunna ha koll på saker och ting. Att våga gå och släcka lysrören, fastän läraren protesterar. Mysbelysning = kärlek.

fredag 1 december 2017

"Tranås kid on the run" aka äventyr i större stad och FOLK

De här dagarna, alltså!

I förrgår tog tre (!) av mina grymma kompisar körkort. Gick och spontan-fika-firade med Cornelia & co. Och sen gick vi på ICA och köpte matsäck.

...För igår åkte några av oss till Saco-mässan i Stockholm. Där är det meningen att en ska få tips på spännande högskolor, men större delen av tiden gick vi till montrar bara för att få snygga tygkassar och lyssnade på seminarier som inte hjälpte oss ett dugg. Det var väldigt kul. Även om jag mådde rätt dåligt. (Pga illamående pga ingen energi pga ingen aptit pga åksjuka och allmän nervsvaghet.)

Men sen på eftermiddagen dissade jag i alla fall skolans buss hem och hälsade på Alexandra istället! Där var det lugnt. Jag kunde andas mycket. Utom när Elias och Rebecka från Engelfors blev mördade på film, såklart. :o

Idag har jag inte gjort så mycket. Skrev filosofi-prov som var ganska svårt. Sprang för laget slash livet på idrotten, och fick blåmärke på armen när jag krockade med Simon. Mådde fortfarande lite dåligt pga matbrist pga illamående pga matbrist pga illamående osv. Började julpynta skåpen i skolan.


Och så har jag tänkt på människor. Att jag blev sjukt trött av alla ljud och intryck som fanns på Saco-mässan. Att jag lätt får tunghäfta och snurrar omkring upponer när jag ska prata med kompisar som jag inte känner så bra. Att jag kan vara jävligt reserverad.......... men samtidigt inte har några problem med att prata med många främlingar.

På Saco, till exempel: Hanna ville ha en katalog från Linnéuniversitetet, men ville inte prata med människorna som stod i montern. Så jag fixade det. "Hey hej kan jag få en katalog bara!? (nej jag har inga frågor om Linné) Tack!"

Drittlätt!

Och på Sthlm C när jag skulle hitta från pendeltågen till bussterminalen på egen hand: Det var så STORT. Och framför allt SÅ många långa rulltrappor. (Liksom wow, jag ska bli rulltrappsqueen när jag blir stor!!) Jag såg ju en massa skyltar överallt, men vågade inte gissa. Frågade främlingar om vägen istället. Det gör jag typ varenda gång jag är på centralen. Inte alls svårt!

Det är coolt. Det tänkte jag på idag i någon minut. Vad har ni tänkt på?