måndag 17 juni 2019

Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling

Jag har velat läsa om HP många gånger, men inte orkat. För även om jag älskar serien så är de inte mina favoritböcker. Men i våras började småsyrrorna läsa första boken och jag erbjöd mig att läsa ett kapitel högt för dem. De tyckte att det var lättare att förstå berättelsen när jag läste, så de tvingade mig att läsa ännu fler kapitel. I början var det svårt, för jag hade inte haft riktig högläsning på jättelänge, men sen flöt det på och det var riktigt kul. 

Ibland kan jag inte läsa högt för andra och samtidigt lyssna på orden själv, men den här gången gick det bra och det var som att uppleva HP på ett nytt sätt. Drittnajs. De vises sten är den bok i HP-serien som jag har läst allra flest gånger och jag kom ihåg det mesta, men några saker hade jag helt glömt. Till exempel att tvillingarna ger Harry en toalettsits när han ligger i sjukhusflygeln i slutet av boken. Bloody brilliant. Älskar alla små detaljer.

Jag blev förvånad över hur kort boken är. Antalet bilder i mitt huvud är ungefär hundratusenmiljarder, medan orden på sidorna bara är några tusen. Alla fellow potterheads kan nog relatera ... 

Nu ser jag fram emot att läsa Hemligheternas kammare. Men en weird thing är att varken jag eller min familj äger hela serien, så jag måste låna boken på bibblan. Hoppas att den finns inne typ imorgon.

lördag 27 april 2019

Hinsides-trilogin av Albin Alvtegen och Karin Alvtegen

Nyckeln till Hinsides, Hinsides brinner och Hinsides väktare



Hmmmmm. De här böckerna var lätta att ta sig igenom. Jag läste ut alla på fem dagar, och för lillebrorsan tog det tre. Om de inte hade varit så lättlästa skulle jag nog inte orkat läsa dem.

Framför allt störde jag mig på att de känns som böcker, mer än en ändlös berättelse. Som om de skrevs för att bli böcker att sälja och inte böcker som ska förändra barns liv. Jag vet att de flesta böcker skrivs för att sälja, men i böcker som är riktigt, riktigt bra så lyser det inte igenom. I alla fall inte i fantasyböcker som riktar sig till folk över 9 år.

Berättelsen är medryckande i alla fall och jag kunde inte koncentrera mig på läxor förrän jag hade läst ut alla, och det är ju ett gott omdöme.